1 november vond er een BAI Film & Gesprek plaats in de Verkadefabriek over de rol van een museum in de stad.
Na het zien van de documentaire Depot – Reflecting Boijmans en een Q&A met Sonia Herman Dolz, en cameraman Paul van den Bos, werd het gesprek geopend over het nieuw te bouwen Design Museum Den Bosch.
De film vertelt op kunstzinnige én humoristische wijze het verhaal van de ontwikkeling van dit eerste publiek toegankelijke depot gebouw ter wereld én de realisatie van het Museum Boijmans Van Beuningen een kleine eeuw eerder. De film toont dan ook de parallellen tussen de personen achter het Depot, Boijmans directeur Sjarel Ex, Architect Winy Maas en de eerste Boijmans directeur Dirk Hannema en architect Ad van der Steur.
Zo eensgezind als men zich in de documentaire toont over het ontwerp van het Depot, zo ongewis is het ontwerp van het Design Museum in ’s-Hertogenbosch. Over de locatie is reeds besloten, maar het ontwerpproces moet nog van start gaan. Hoe kan het museum van toegevoegde waarde zijn voor de stad? Wat voor museum typologie is er nodig? Deze vragen en nog veel meer, kwamen voorbij in het gesprek tussen Fokke Moerel (partner/architect MVRDV), Timo de Rijk (directeur Design Museum Den Bosch) en Mechthild Stuhlmacher (partner/architect Korteknie Stuhlmacher Architecten). Ook Sjarel Ex verblijdde ons als bezoeker van deze avond en leverde een waardevolle bijdrage aan het gesprek dat werd gemodereerd door architect Joep Mol.
De sprekers introduceerde zichzelf aan de hand van voorbeelden van inspirerende musea die ze meegenomen hadden. Opvallend veel hal-achtige volumes werden hier getoond die een breed scala aan exposities kan fasciliteren.
Uit het gesprek werd duidelijk dat de aansluiting op het maaiveld en de openbare ruimte enorm van belang is. Ook werd er stil gestaan bij de uitdaging van het ‘over het water tillen’ van het programma waardoor het niet vanzelfsprekend onderdeel wordt van het aanwezige culureel programma rond de Tramkade. Het gaat niet alleen om het aantrekken van bezoekers, maar ook over het laagdrempelig publiek toegankelijk maken van de plek. Het Design Museum kenmerkt zich door continue veranderende collecties die in thematische, zeer precies afgestemde omgevingen tentoongesteld worden. Het faciliteren van deze vrijheid en expressie zal onderdeel zijn van de opgave om tot een toekomstbestendig museum te komen. Een vraag uit het publiek aan Timo de Rijk of het Design Museum ook het programma van een landelijk depot kon fasciliteren voor de Nederlandse designwereld bleek wel een gekoesterde droom, maar geen concreet plan.